swift
swift

Swift 4 te bir şeyler yazmaya başladıysanız çok geçmeden projenize bir Framework eklemek gerekebilir. Swiftte nasıl framework eklenir, framwork nedir, cocoapods nasıl sisteminize kurulur biraz bunlardan bahsedeceğim.

Hangi dilde uygulama yazarsanız yazın belirli kurallar, önemli ortak noktalar vardır. Uygulama yazarken en kısa sürede, en iyi şekilde sonuç veren ve performansı da iyi olacak projeler yazmak gerekir, işte bu noktada Frameworkler bize baya bir yardımcıdır.
Framework, projede kullanılabilecek sınıfların eklentilerin developer’a hazır bir şekilde sunulması diyebiliriz. Kapsamı, sınıf ve eklentiden çok daha geniş olabilir. Türkçeye çeviricek olursak uygulama çatısı, yani uygulamanın iskeleti de denilebilir .
Framework kullanarak, alt yapı hazırlamak yerine projeye odaklanabilirsiniz.

Her dilin kendine özgü belli popüler platformları vardır. Swift için ise bu platform Cocoapods. Önceden yazılmış kütüphanelerin bulunduğu büyük bir platform. Her hangi bir projeye Framework kurmadan önce CocoaPods platformuna ihtiyacımız olacak.

Daha önce framework eklenmemiş bir projeye örnek bir kütüphane ekleyelim , aşağıda yazıcağım işlemleri hızlıca yapabilirsiniz, çok vaktinizi almıyacak kolay şeyler buna rağmen bazı hatalar almanız muhtemel. Ben en azından kendi projelerimde aldığım hatalarıda paylaşmaya çalışacağım ufak gözüksede bazen çok can sıkabiliyorlar.
Kurulumu yapmak için, ilk olarak terminalinizi açın ve Cocoapods’un çalışması için Ruby’i güncelleyelim.

 

Bu komuttan sonra şifrenizi girmeniz gerekicek şifre girildikten sonra kısa sürede güncelleme biticektir.

Devamında Cocoapods u indirelim.

 

Birazcık indirmesini bekleyeceksiniz .
Kurulum sırasında Yes/No şeklinde bir soru geldiğinde Y tuşuna basarak geçelim.
Cocoapods kurulumunun son aşamasında ise aşağıdaki satırı girmelisiniz.

Artık Cocoapods platformu üzerindeki herhangi bir frameworku projenize ekleyebilirsiniz.Xcode’u açıp bir proje oluşturalım ve sonra Xcode’u kapatalım.Çünkü framework eklemeden once projenizine .xcodeproj uzantısından girerken sonrasında .xcworkspace dosyasını kullanarak gireceksiniz.
Mesela bu alabileceğiniz hatalardan birisi olabilir, yanlış uzantılı dosyayı açtığınızda (yani xcodeproj) eklemiş olduğunuz frameworku kullanamıycaksınız ve xcode size hata vericek .

Projemize CocoaPods platformunu entegre etmek için Terminalde
projenizin konumunu açmalısınız.

Bu komuttan sonra aşağıdaki komut ile proje klasörümüzde podfile oluşturuyoruz

Bu komuttan sonra proje klasörünüzün içinde podfile açılıcak, onun içine kullanmak istediğimiz frameworkü yazıp sonrasında terminalde install komutunu yazalım.

Artık framewrokünüz kullanıma hazır.

Ufak bir uyarımız var. Terminalde , ben indirme yaparken projenin eski versiyonu xcode’da hala açık duruyordu bu uyarı mesajı onun için .Baştada belirttiğim gibi  project.xcodeproj
yerine project. xcworkspace’ten projemi açmalıyım artık. Uyarımızda bize onu hatırlatıyor.

Burda dikkat etmemiz gereken bazı noktalar var

Pod file dosyasını yazıcağınız yer

 

Target do end komutu

Eğer dosya içinde birden fazla ” target do end “komutu varsa ilkinin içine yazın ve kullanmadığınız komutları target do end komutlarını silin.

use_framework hatası

Pod file içinde bu satırın önünde “# ” işareti varsa onu silin, çünkü sonrasında bu hata mesajı görmenize neden olabilir.

Neden use_framework kullanmalıyız podfile da sorusuna cevaben güzel bir yazı, burayada bakabilirsiniz.

https://stackoverflow.com/questions/41210249/why-do-we-use-use-frameworks-in-cocoapod

 

Platform yok hatası

Podfile dosyanızın içindeki  ” platform : ios, ’9.0’ ”  satırı var onun ödündeki “#” işaretinide yine kaldırın , siz frameworkü kurduğunuzu düşünerek projenizi çalıştırmak istiyeceksiniz ama xcode size platform yok diye bi hata verebilir. O an bu olaya bi anlam veremeyebilirsiniz sebebi sadece platformun versiyonunu commandlememeniz olabilir. O yüzden siz baştan podfile dosyası içinde  ” platform : ios, ’9.0’ ” satırı önündeki “#” işaretini kaldırın derim.

Tekrar yeni bir tane daha framework eklemek istediğinizde peki ?

Cocoapods kurulum aşamalarını bir kez daha yapmanıza gerek yok, ilk kurulumdan sonra sisteminizde olucak, projenize birden çok kütüphane eklemek istediğinizde veya yenisini eklemek istediğinizde tekrar terminali açıp , dosya konumuna gidelim.

Podfile dosyanızın içine yeni frameworkü ekleyelim.

pod ‘GoogleSignIn’ gibi, sonra tekrar terminale gidip şu komutu yazalım.

 

CEVAP VER

Yorum yazın
Lütfen adınızı buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.