elektrigin-muzigi1

Vazgeçemediğim hobilerimden olan “elektronik” ile yaptığım Elektriğin Müziği projesini çok teknik detaylarına girmeden anlatacağım.

Proje, elektrik atlaması yoluyla müzik oluşturma projesidir yani yıldırımlar ile müzik çalmak 🙂

Projenin çalışırken ki videosu:

Videoda duyduğunuz müzik havada akan elektrikten oluşan o yıldırımdan çıkmaktadır. Yani Elektriğin Müziği. Herhangi bir hoparlör veya bilgisayardan çıkan ses yoktur.

Mantık basit. Oluşturduğumuz yüksek voltaj (1~10 bin volt) kırılma noktasında havayı yarıp negatif kısma doğru atlama yapıyor.
Elektriğin atlaması sırasında hava ile temasında oluşan sürtünmesinden bir ses çıkar. Yıldırım ve şimşeklerden çıkan rahatsız edici sesler bunun günlük yaşantımızdan bir örneğidir. Bu ses de elektriğin frekansı ile değişir.
Yani kısaca yaptığım;
Bilgisayarda çalan müziği jack girişinden(kulaklık girişi) alıp devremize gönderiyoruz. Devre jack girişinden gelen müziğin frekansını, yüksek voltaj üreten EHT trafosunun tetikleyicisine veriyor. Yüksek voltajımızın frekansı anlık olarak müziğin frekansı ile aynı oluyor. Buda atlama yapan elektriğin havada süzülürken bilgisayarda açık olan müziği bize aynı şekilde iletmesi demek oluyor. Tabi bilgisayara kulaklık bağlı olduğundan dışarı ses vermiyor 🙂


Projenin Yapımı

Kullanılan malzemeler

  • Jack Girişi
  • EHT Trafosu
  • 12 volt adaptör
  • LM555C
  • IRFP250N
  • 10k Pot  x2
  • 50 ohm direnç
  • 100nF Cap
  • 10nF Cap

Devre bağlantı şeması

tesla

Devre elemanlarını şekilde görüldüğü bağlayıp müziği açın. Potansiyometrelerden tekini atlama yapabilmeniz için hassas bir şekilde ayarlayın. Atlamayı elde ettikten sonra diğer potansiyometreyi müziğin frekansını tutturmak için gene çok hassas şekilde ayarlayın. Yaptığınız ufak bir hata çalışmamasına sebep olacaktır.

Aşırı ısınmadan dolayı çalışma aralığını kısa tutmanız gereklidir. Ortalama çalışma süresi 30 sn geçerse devre elemanları yanar ve yenisini almanız gerekir. Eğer soğutma sistemi yaparsanız o ayrı tabi 🙂

Ayrıca;
Akım değeri çok düşük de olsa yüksek voltaj üretildiği için dikkatli olunması gereklidir. Devrenin tüm negatif’inde hatta bilgisayarınız metal kasa ise bilgisayarınızın üstünde dahi akım değeri düşük yüksek voltaj yüklü olur. Yani çarpılma ihtimaliniz yüksek, öldürmez ama can yakar 🙂 Bilgisayara zarar vermez yalnız telefondan bağlayıp müzik açmayın oluşan manyetik alan telefonun kafayı yemesine sebep oluyor.


 

Proje hakkında sayfalarca yazı, makale, rapor, video, yapım aşamaları detayları ve kendi yazdığımız hesaplama programı halen mevcut. Hobi amaçlı anlatım olduğu için gereksiz bilgi kalabalığı olmaması açısından burada paylaşmadım. Önlisans, lisans veya ders projesi olarak yapmak isteyen arkadaşlar bana ve ya proje ortağıma mesaj atabilirler.
Abdulkadir Pınarbaşı – pinarbasi.abdulkadir@gmail.com
Fatih Yıldırım – fatih.yildirim@kodblogum.com

CEVAP VER

Yorum yazın
Lütfen adınızı buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.