.Net Core 2.1 ile Angular

.Net Core teknolojisinin Angular ile anlamlı şekilde çalışabildiği sürümü 2.1’dir. Kendimce  .Net Core 2.1 ile Angular çalışmasının Visual Studioda nasıl olacağını ve neden bu sürüme geçmemiz gerektiğinden bahsedeceğim.

Öncelikle .Net Core 2.1 henüz kararlı sürüm olarak yayınlanmış değil. (05.05.2018)

Bu sürüm kararlı olarak yayınlanana kadar Visual Studio 2017 Preview ile kullanmanızı öneririm. Nedir bu Preview diye soracak olursanız; henüz kararlı sürüme geçmeyen güncellemeler Visual Studio’nun Preview dağıtımına gelir. Burada yazılımcılara sunulan yenilikler, yazılımcılar tarafından test edilir ve yapılan geri dönüşlere göre düzenlenip kararlı sürümde yayınlanır. Preview IDE’si normal Visual Studio IDE’si ile bilikte çalışabilir. Birbirlerini etkilemezler bağımsız yapılardır.

Prewiev indirdikten sonra .Net Core 2.1 sdk‘sını indirmeniz gereklidir. Artık Visual Studio içerisinde Angular yazarken tam bağımsız hissedeceksiniz.

Proje Oluşturma ve Farkları

Preview ve normal VS de .Net Core teknolojisinin altındaki ASP.NET Core Web Application ile yeni proje oluşturun.angular-core2.1-1

Preview de ASP.NET Core 2.1’i, Normal Visual Studio’da ASP.NET Core 2 ile Angular projesini seçin ve çalıştırın.angular-core2.1

Şimdi açılan projelere bir göz atalarım.angular-core2-visual-studio

  • ClientApp klasörü içerisindeki Angular zaten projenin View kısmıdır frontenddir. Html, ts, scss ile oluşur. Peki Core 2 deki View klasörü kafa karıştırıcıdır. Neden var?
  • Core 2 de bağımlılıkların içinde npm vardır. Paralel olarak çalışır yavaşlığa ve hatalara neden olur. Core 2.1 de npm bağımlılık olarak görünmez.
  • Core 2.1 de angular sadece ClientApp klasörü içerisine yerleştirilmiştir. Core 2 deki gibi tsconfig.json, package.json gibi bazı parçaları genel projeye taşmamıştır. Daha düzenlidir.
  • Core 2.1 de Angular klasörleri değiştirilmeden açılmıştır. Yani Visual Studio Code da açılan angular projesi ile klasör dizilimi ve kullanımı aynıdır. Hali hazırda Angular yazanlar yabancılık çekmezler. Core 2 de ise kendine has farklı bir klasör dizilimi vardır.

Angular projelerinizde eğer backend olarak .Net teknolojisini kullanıyorsanız .Net Core 2.1 kullanmak için beklemeyin derim. Visual Studionun bu yeniliği ile angular geliştiricileri de frontendi bir ide de backendi farklı bir ide de kullanma sorunundan kurtulmuş oldu. Artık .Net Core 2.1 ile Angular i tek bir IDE de kullanabilirsiniz.

Kodla Kalın!
Güncel Kalın!

CEVAP VER

Yorum yazın
Lütfen adınızı buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.